Thursday, January 10, 2019

7 Jenis Essential Oils untuk kulit Cantik

essential oil untuk kulit


Kulit yang cantik tanpa cela,tanpa jerawat,jeragat ni,memang idaman semua lah kan.Selain daripada mencuci muka dengan betul,essential oils dapat membantu kulit wajah untuk kelihatan awet muda,halus mulus dan sihat tanpa cela yang ketara.

Di sini saya senaraikan 7 jenis essential oils Young Living yang sangat baik untuk kulit.

1.Lemon

Young Living Essential oil

Lemon essential oil diekstrak daripada kulit lemon dan ianya tinggi kandungan limonene di dalamnya.Lemon mempunyai skin bleaching properties dan bersifat acidic.Limonene boleh bertindak mencerahkan kulit,menjadikan warna kulit lebih sekata dan memudarkan jeragat atau parut jerawat.

Sekiranya anda memilih untuk gunakan essential oil lemon,pastikan kulit tidak terdedah kepada cahaya matahari secara langsung kerana essential oil dari kumpulan citrus boleh menyebabkan photosensitivity berlaku.Seeloknya pakai pada waktu malam dan dilute terlebih dahulu dengan menggunakan carrier oil pilihan.Untuk kulit,carrier oil terbaik ialah argan oil,sweet almod oil atau jojoba oil.

2.Carrot seed
Ianya tinggi kandungan beta carotene,vitamin A yang bertindak melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan kulit wajah.Ia juga membantu mencerahkan kulit dan memudarkan jeragat dan parut pada wajah.

3.Lavender
cara hilangkan jeragat

Minyak serbaguna ini juga sangat baik untuk kesihatan kulit.Mempunyai soothing properties dan menjadikannya oil yang melegakan iritasi kulit.Bersifat anti-inflamasi,Lavender sangat baik untuk menghapuskan jerawat,jeragat dan parut pada wajah.Kalau ada jerawat kat muka tu,saya selalu ambil setitik lavender oil dan sapukan pada 'gunung berapi' yang nak meletus tu.Memang cepat surut!Bagi yang nak sapukan ke seluruh muka,saya cadangkan Lavender oil ni dicampur dulu dengan carrier oil pilihan.

4.Sacred Sandalwood
Pokok sandalwood mengambil masa 40-80 tahun sebelum essential oil boleh diekstrak daripadanya.Minyak eksotik yang telah diguna sejak dari zaman purba lagi untuk kesihatan keseluruhan badan termasuk kulit.Ia berfungsi melembutkan kulit,melegakan ruam dan iritasi kulit,memudarkan parut dan melegakan kegatalan kulit.Jeragat,warna kulit tidak sekata semuanya boleh dihilangkan dengan menyapu essential oil Sandalwood secara konsisten setiap hari,dan jangan lupa,campur dahulu dengan argan oil atau mana-mana carrier oil sebelum disapu pada kulit wajah.


5.Frankincense 

tips kulit cantik

Telah digunakan sekian lama dalam bidang perubatan dan pemulihan.Juga dikenali sebagai 'luban' dalam bahasa arab.Minyaknya diekstrak daripada resin pokok yang memberi 'woody scent' kepadanya.Ia merupakan minyak yang versatile kegunaannya,bersifat antiseptik,memudarkan pigmentasi kulit dan memperbaiki struktur kulit yang bermasalah seterusnya menjadikan kulit lebih cerah dan bermaya.Campurkan beberapa titis frankincense Young Living dengan argan oil atau shea butter dan sapukan pada kulit wajah setiap hari.Buat urutan lembut untuk lebih kesan optimum kulit lebih anjal dan berseri.

6.Rose
Minyak mahal ni memang kawan baik untuk kulit.Tak perlu diterangkan lagi kelebihannya.Orang-orang terdahulu pun dah gunakan air mawar sebagai campuran dalam pembuatan bedak sejuk untuk kulit halus dan cantik.Essential oil Rose yang berfrekuensi tinggi,bertindak membantu kulit supaya nampak cerah dan bermaya tanpa jeragat.Lebih awet muda dengan essential oil Rose Young Living!

7.Geranium
Geranium mempunyai sifat menenangkan dengan aroma bunga yang sangat baik untuk kulit.Geranium baik untuk masalah kulit berjerawat,berjeragat dan memudarkan parut dan menyamaratakan warna kulit.

Sangat banyak pilihan kan?Boleh pilih mana yang sesuai dengan keperluan dan bajet sendiri.Saya senaraikan siap-siap harganya supaya mudah untuk buat keputusan mana satu yang berkenan di hati.

Lemon (15 ml)                     RM66.00
Carrot seed (5ml)                 RM128.50
Lavender (15ml)                  RM140.00
Sacred Sandalwood (5 ml)   RM592.50
Frankincense (5 ml)             RM175.50
Rose (5ml)                           RM1079.50
Geranium (15ml)                 RM244.00

Harga adalah tidak termasuk kos pos berinsurans daripada HQ Young Living Malaysia.

Boleh hubungi saya menerusi whatsapp 0182072103 untuk beli atau bertanya lebih lanjut mengenai essential oil Young Living.Harga oils di atas tu boleh jimat banyak lagi kalau join ahli.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...